Odia Medium Class 6 Science Chapter 3 Khadya Padarthara Pariskarana ( ଖାଦ୍ୟ ପଦାର୍ଥର ପରିଷ୍କରଣ ) Question & Answer

Sonali Ma'am

Language : Odia

LRNR provides this material totally free

Odia Medium Class 6 Science Chapter 3 Khadya Padarthara Pariskarana ( ଖାଦ୍ୟ ପଦାର୍ଥର ପରିଷ୍କରଣ ) Question & Answer

ଖାଦ୍ୟ ପଦାର୍ଥର ପରିଷ୍କରଣ



1.    କିପରି ପୃଥକ / ପରିଷ୍କାର କରିବା ?


a)   ହରଡ଼ ଡାଲିରେ ସୁଜି ମିଶି ଯାଇଥିଲେ |

ହରଡ଼ ଡାଲିରେ ସୁଜି ମିଶି ଯାଇଥିଲେ, ସେହି ମିଶ୍ରଣକୁ ଚାଲୁଣିରେ ଚଲାଇ ଅଲଗା କରିବା |


b)   ଚାଉଳରେ କୁଣ୍ଡା ଥିଲେ |


ଚାଉଳରେ କୁଣ୍ଡା ଥିଲେ, ମିଶ୍ରଣକୁ କୁଲାରେ ପାଛୁଡି ଅଲଗା କରାଯାଏ |


c)   ଅଟାରେ ଚୋକଡ ଥିଲେ |


ଅଟାରେ ଚୋକଡ ଥିଲେ, ମିଶ୍ରଣକୁ ଚାଲୁଣିରେ ଚଲାଇ ଅଲଗା କରାଯାଏ |


d)   ଲିଆରେ ଧାନ ଚୋପା ଲାଗିଥିଲେ |


ଲିଆରେ ଧାନ ଚୋପା ଲାଗିଥିଲେ ଆମେ ହାତରେ ଛଡାଇ ଅଲଗା କରି ପାରିବା କିମ୍ବା ଘରେଇରେ ଘସି ଅଲଗା କରିପାରିବା |


e)  ଗୋଲମରିଚ ସହିତ ପାଚିଲା ଅମୃତଭଣ୍ଡା ମଞ୍ଜି ମିଶିଥିଲେ |


ଗୋଲମରିଚ ସହିତ ପାଚିଲା ଅମୃତଭଣ୍ଡା ମଞ୍ଜି ମିଶିଥିଲେ | ସେହି ମିଶ୍ରଣକୁ ପାଣିରେ ପକାଇ ଦେଲେ ଅମୃତଭଣ୍ଡା ମଞ୍ଜି ହାଲୁକା ଥିବାରୁ ଉପରେ ଭାସିବ ଏବଂ ଆମେ ତାକୁ ଅଲଗା କାଢି ଆଣି ପାରିବା |


2.     

a)   ପାଛୁଡିବା :-


·    ଏହି ପ୍ରଣାଳୀରେ ହାଲୁକା ପଦାର୍ଥ ଓଜନିଆ ପଦାର୍ଥଠାରୁ ଅଲଗା କରାଯାଏ |

·    କୁଲା ସାହାଯ୍ୟରେ ଖାଦ୍ୟ ପଦାର୍ଥକୁ ପାଛୁଡ଼ାଯାଏ |

b)   ଉଡାଇବା :-


·    ଏହି ପ୍ରଣାଳୀରେ ମଧ୍ୟ ହାଲୁକା ପଦାର୍ଥକୁ ଓଜନିଆ ପଦାର୍ଥଠାରୁ ଅଲଗା କରାଯାଏ |

·    ଚାଉଳ ଭଳି ଖାଦ୍ୟ ପଦାର୍ଥକୁ କୁଲାରେ ଧରି ଉପରୁ ତଳକୁ ଧୀରେ ଧୀରେ ଢାଳିଲେ ପବନ ଦ୍ୱାରା ହାଲୁକା କୁଣ୍ଡା, କାଠି, ପତ୍ର ଉଡି ଚାଉଳ ଠାରୁ ଅଲଗା ହୋଇଯିବ |


c)   ଧାନ ବାଡେଇବା :-


·    ନଡାରେ ଧାନ ଲାଗିଥିଲେ ତାକୁ ଭାଡି ବା ଘୋଡ଼ିଆରେ ବାଡ଼େଇ ଅଲଗା କରି ଅମଳ କରାଯାଏ


d)   ବେଙ୍ଗଳା ପକାଇବା :-

·    ଶସ୍ୟ ପେଣ୍ଡା କଟା ଯାଇ ବେଙ୍ଗଳା ସାହାଯ୍ୟରେ ଶସ୍ୟ ଅମଳ କରାଯାଏ |


e)   ଅବକ୍ଷେପଣ :-

·    ଜଳ ସହିତ ମିଶି ରହିଥିବା ଅଦ୍ରବଣୀୟ କଠିନ ଓଜନିଆ ପଦାର୍ଥକୁ ଅବକ୍ଷେପଣ ପ୍ରଣାଳୀରେ ପୃଥକ କରାଯାଏ |


f)    ପରିସ୍ରବଣ :-


·    ଜଳ ସହିତ ମିଶି ରହିଥିବା ଅଦ୍ରବଣୀୟ କଠିନ ପଦାର୍ଥକୁ ପରିସ୍ରବଣ ପ୍ରଣାଳୀରେ ପୃଥକ କରାଯାଏ |



3.   କେଉଁ ପ୍ରଣାଳୀ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ?


a)  କୁଲା – ପାଛୁଡିବା


b)  ଚାଲୁଣି – ଚଲେଇବା


c)  ପିଲଟର ପେପର – ପରିସ୍ରବଣ ପ୍ରଣାଳୀ



4.   କାରଣ କ’ଣ ?


a)   କୁଣ୍ଡା ମିଶା ଚାଉଳକୁ ପାଛୁଡି ପରିଷ୍କାର କରାଯାଏ |


·    କୁଣ୍ଡା ଚାଉଳ ଅପେକ୍ଷା ହାଲୁକା ହୋଇଥିବାରୁ ପାଛୁଡିବା ପ୍ରଣାଳୀରେ କୁଲାରେ ପାଛୁଡି ପରିଷ୍କାର କରାଯାଏ |


b)   ରାନ୍ଧିବା ପୂର୍ବରୁ ଚାଉଳକୁ ଭଲ ଭାବରେ ଧୁଆଯାଏ |


·    ଚାଉଳରେ ଅନେକ ଧୁଳି, ମଇଳା ଥାଏ | ରାନ୍ଧିବା ପୂର୍ବରୁ ଚାଉଳକୁ ଧୋଇଲେ ସେଥିରେ ଥିବା ମଇଳା ଧୁଆ ପାଣି ସହ ଉପରକୁ ଭାସି ଉଠେ |


c)   ବେସନ ଓ ମଇଦା ମିଶ୍ରଣକୁ ଚାଲୁଣି ଦ୍ଵାରା ପୃଥକ କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ |


·    ବେସନ ଓ ମଇଦା କଣିକାର ଆକୃତି ସମାନ ହୋଇଥିବାରୁ ଚାଲୁଣି ଦ୍ଵାରା ପୃଥକ କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ |

·    ପରିସ୍ରବଣ ପ୍ରଣାଳୀରେ ଫିଲଟର ପେପର ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ | କିନ୍ତୁ ସୋରିଷ ଦାନା ଫିଲଟର ପେପରରେ ଥିବା ରନ୍ଧ୍ର ଠାରୁ ବଡ ହୋଇଥିବାରୁ ଫିଲଟର ପେପର ମଧ୍ୟ ଦେଇ ପୃଥକ ହୋଇପାରେ ନାହିଁ |



5. ଗୋଟା ବିରି, ସୋରିଷ ଓ ବୁଟ ମିଶି ଯାଇଛି କିପରି ପୃଥକ କରିବ ?


·    ଏହି ମିଶ୍ରଣକୁ ପୃଥକ କରିବା ପାଇଁ ୨ ଟି ଚାଲୁଣି ଆବଶ୍ୟକ | ପ୍ରଥମେ ଛୋଟ କଣା ଥିବା ଚାଲୁଣିରେ ସୋରିଷ ଅଲଗା କରାଯାଏ | ତା ପରେ ଟିକେ ବଡ କଣା ଥିବା ଚାଲୁଣିରେ ବିରିକୁ ବୁଟରୁ ଅଲଗା କରାଯାଏ |


·    ଯଦି ଅଳ୍ପ ମିଶ୍ରଣ ହୋଇଥାଏ ହାତରେ ବାଛି ଅଲଗା କରାଯାଇପାରିବ l



Ratings
No reviews yet, be the first one to review the product.