- SCHOOL BOARDS
- BSE/CHSE ODISHA
- CLASS 7
- SCIENCE
- Odia Medium Class 7 Science Chapter 5 Posana ( ପୋଷଣ ) Question & Answer

Odia Medium Class 7 Science Chapter 5 Posana ( ପୋଷଣ ) Question & Answer

Language : Odia
LRNR provides this material totally free
Odia Medium Class 7 Science Chapter 5 Posana ( ପୋଷଣ ) Question & Answer
ପୋଷଣ
1. ଆମେ ଖାଉଥିବା ଖାଦ୍ୟରେ ଥିବା ଉପାଦାନଗୁଡିକର ନାମ ଲେଖ |
· ଆମେ ଖାଉଥିବା ଖାଦ୍ୟରେ ଥିବା ଉପାଦାନମାନଙ୍କ ନାମ ହେଲା – ଶ୍ଵେତସାର, ପୁଷ୍ଟିସାର, ସ୍ନେହସାର, ଧାତୁସାର, ଜୀବସାର ଓ ଜଳ |
2. “ଜୀବଜଗତ କାମ କରିବା ପାଇଁ ଶକ୍ତି ସୂର୍ଯ୍ୟଙ୍କଠାରୁ ହିଁ ପାଇଥାନ୍ତି |” ଏହା କାହିଁକି ସତ କାରଣ ସହ ଦର୍ଶାଅ |
· ସବୁଜ ଉଦ୍ଭିଦ ସୌରଶକ୍ତିର ଉପସ୍ଥିତିରେ ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ ଓ ଜଳର ସଂଯୋଗ ଘଟାଇ ଶ୍ଵେତସାର ଜାତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରେ | ଏହି ଶ୍ଵେତସାରକୁ ଉଦ୍ଭିଦ ତଥା ପ୍ରାଣୀମାନେ ଖାଦ୍ୟରୂପେ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତି | ପ୍ରାଣୀମାନେ ଖାଦ୍ୟରୁ ଶକ୍ତି ପାଆନ୍ତି | ତେଣୁ ଜୀବଜଗତ କାମ କରିବା ପାଇଁ ସୂର୍ଯ୍ୟଙ୍କଠାରୁ ଶକ୍ତି ପାଇଥାନ୍ତି |
3. ସ୍ଵଭୋଜୀ ଓ ପରଭୋଜୀ ପ୍ରତ୍ୟେକରୁ ୩ଟି ଉଦାହରଣ ଦିଅ |
· ସ୍ଵଭୋଜୀ – ବରଗଛ, ଶୈବାଳ, ଆମ୍ବଗଛ
· ପରଭୋଜୀ – କବକ, ନିର୍ମୂଳୀ, ଅପଘଟକ ବୀଜାଣୁ
4. ତୁମେ ମଣିଷକୁ ସ୍ଵଭୋଜୀ, ପରଭୋଜୀ ଓ ମୃତୋପଜୀବୀ ମଧ୍ୟରୁ କେଉଁ ଶ୍ରେଣୀରେ ରଖିବ ଓ କାହିଁକି ଲେଖ ?
· ମଣିଷ ପରଭୋଜୀ କାରଣ ମନୁଷ୍ୟ ଖାଦ୍ୟ ଗ୍ରହଣ ପାଇଁ ଉଦ୍ଭିଦ ଓ ଅନ୍ୟପ୍ରାଣୀ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ |
5. ନିଜ ଖାତାରେ ନିମ୍ନ ସାରଣୀ ପରି ଏକ ସାରଣୀ ତିଆରି କର ଓ ସାରଣୀରେ ଖାଲିସ୍ଥାନ ପୂରଣ କର |
a) ପରାଜୀବୀ :-
କାହାକୁ କହନ୍ତି – ଯେଉଁମାନେ ଅନ୍ୟ ଉଦ୍ଭିଦ ଓ ପ୍ରାଣୀଠାରୁ ଖାଦ୍ୟ ସଂଗ୍ରହ କରନ୍ତି |
ଉଦାହରଣ – ନିର୍ମୂଳୀ
କେଉଁଠୁ ଖାଦ୍ୟ ପାଆନ୍ତି – ଅନ୍ୟ ଗଛର କାଣ୍ଡରୁ
b) ମୃତୋପଜୀବୀ :-
କାହାକୁ କହନ୍ତି – ମୃତ ପ୍ରାଣୀ ଓ ଉଦ୍ଭିଦଠାରୁ ଯେଉଁମାନେ ଖାଦ୍ୟ ସଂଗ୍ରହ କରନ୍ତି |
ଉଦାହରଣ – ଛତୁ
କେଉଁଠୁ ଖାଦ୍ୟ ପାଆନ୍ତି – ମୃତ ଉଦ୍ଭିଦ ଓ ପ୍ରାଣୀର ଶରୀରର
c) ସହଜୀବୀ :-
କାହାକୁ କହନ୍ତି – ଆଶ୍ରୟ ଓ ପୋଷଣ ପାଇଁ ମିଳିମିଶି ରହିବାକୁ ସହଜୀବୀ କହନ୍ତି |
ଉଦାହରଣ – ଲାଇକେନ |
କେଉଁଠାରୁ ଖାଦ୍ୟ ପାଆନ୍ତି – ଶୈବାଳ ଠାରୁ |
6. ପ୍ରତ୍ୟେକ ପାଇଁ ଗୋଟିଏ ଉଦାହରଣ ଦିଅ |
a) ଉଭୟ ସ୍ଵଭୋଜୀ ଓ ପରଭୋଜୀ ଭାବେ ପୋଷଣ ସଂଗ୍ରହ କରୁଥିବା ଉଦ୍ଭିଦ – କମଣ୍ଡଳୁ
b) ଯବକ୍ଷାରଜାନ ବିବନ୍ଧନରେ ଡାଲି ଜାତୀୟ ଗଛକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଥିବା ବୀଜାଣୁ – ରାଇଜୋବିୟମ |
c) ସୂର୍ଯ୍ୟାଲୋକରୁ ଶକ୍ତି ସଂଗ୍ରହ ପାଇଁ ପାତ୍ରରେ ଥିବା କଣିକା – ହରିତ କଣିକା |
7. ତାଲିକାରେ ଥିବା ଶବ୍ଦ ମଧ୍ୟରୁ ଠିକଟି ବାଛି ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କର |
a) କୀଟପତଙ୍ଗମାନଙ୍କୁ ଖାଇଯାଉଥିବା ଉଦ୍ଭିଦ ହେଉଛି କମଣ୍ଡଳୁ |(ନିର୍ମୂଳୀ, ଶୈବାଳ, କମଣ୍ଡଳୁ, ଛତୁ)
b) ଶୈବାଳ ଓ କବକ ମଧ୍ୟରେ ସହଜୀବୀ ଅବସ୍ଥା ଲାଇକେନ ରେ ଦେଖାଯାଏ | (ଫିମ୍ପି, ଡାଲିଜାତୀୟ, ପେନସିଲିୟମ, ଲାଇକେନ)
8. ପତ୍ରରେ ଶ୍ଵେତସାର ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତି ପାଇଁ ଯେଉଁଗୁଡିକ ଆବଶ୍ୟକ ନିମ୍ନ ତାଲିକାରୁ ବାଛି ଲେଖ |
· ବାୟୁ, ଯବକ୍ଷାରଜାନ, ଜଳ, ପ୍ରୋଟିନ, ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ , ସୂର୍ଯ୍ୟାଲୋକ, ଅମ୍ଳଜାନ |
· ଜଳ, ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ ,ସୂର୍ଯ୍ୟାଲୋକ |
9. ନିମ୍ନରେ ପରିପାକ ବିଭାଗର ବିଭିନ୍ନ ଅଙ୍ଗର ନାମ ଲେଖାଯାଇଛି | ଖାଦ୍ୟ ଖାଇଲେ କେଉଁ ଅଙ୍ଗରୁ କେଉଁ ଅଙ୍ଗକୁ ଯାଇଥାଏ, କ୍ରମରେ ଲେଖ |
· ପାକସ୍ଥଳୀ, କ୍ଷୁଦ୍ରାନ୍ତ୍ର, ଖାଦ୍ୟନଳୀ, ନିଗଳ, ବୃହତନ୍ତ୍ର, ଗ୍ରହଣୀ, ମଳଦ୍ଵାର,ମୁଖଗହ୍ଵର, ମଳକୋଷ୍ଠ |
· ମୁଖଗହ୍ଵର→ ନିଗଳ → ଖାଦ୍ୟନଳୀ→ ପାକସ୍ଥଳୀ→ ଗ୍ରହଣୀ →କ୍ଷୁଦ୍ରାନ୍ତ୍ର →ବୃହତନ୍ତ୍ର → ମଳକୋଷ୍ଠ→ମଳଦ୍ଵାର |
10. ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କର |
a) ପରିପାକ ତନ୍ତ୍ରର ସବୁଠାରୁ ବଡ ଆକାର ଅଂଶର ନାମ ପାକସ୍ଥଳୀ ଅଟେ |
b) ପରିପାକ ତନ୍ତ୍ରର ସବୁଠାରୁ ଲମ୍ବା ଅଙ୍ଗର ନାମ କ୍ଷୁଦ୍ରାନ୍ତ୍ର ଅଟେ |
c) ପାକସ୍ଥଳୀରୁ ପାଚକରସ, ଲବଣାମ୍ଲ ଓ ଲାଳ ରସ କ୍ଷରିତ ହୋଇଥାଏ |
d) କ୍ଷୁଦ୍ରାନ୍ତ୍ରର ଅନ୍ତଃ ଆବରଣରେ ଆଙ୍ଗୁଳି ପରି ଉଠିଥିବା ଅଂଶକୁ ଭିଲ୍ଲି କୁହାଯାଏ |
e) ଆମିବାର ହଜମ କାର୍ଯ୍ୟ ରସାଧନୀରେ ହୋଇଥାଏ |
11. ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରଶ୍ନର ଉତ୍ତର ଗୋଟିଏ ବା ଦୁଇଟି ଧାଡିରେ ଦିଅ |
a) ପିତ୍ତରସ କେଉଁଠାରୁ କ୍ଷରିତ ହୋଇଥାଏ ଏବଂ ଏହା କେଉଁ ପ୍ରକାର ଖାଦ୍ୟ ହଜମରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ ?
ପିତ୍ତରସ ପିତ୍ତକୋଷରୁ କ୍ଷରିତ ହୋଇଥାଏ | ଏହା ଚର୍ବି ଜାତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ହଜମ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ |
b) ବିଦ୍ୟାଳୟର କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତିଯୋଗୀତାରେ ଭାଗ ନେଇଥିବା ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଗଲୁକୋଯ ଦିଆଯାଏ | କାରଣ କ’ଣ ?
· ଗ୍ଲୁକୋଜ ସିଧାସଳଖ ରକ୍ତରେ ମିଶେ | ଗଲୁକୋଯ ଜାରିତ ହେଲେ ଶକ୍ତି ମିଳେ | ତେଣୁ କ୍ରିଡା ପ୍ରତିଯୋଗୀତାରେ ଭାଗ ନେଉଥିବା ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଗଲୁକୋଯ ଖାଇବାକୁ ଦିଆଯାଏ |
c) ଶାଗ ସହଜରେ ହଜମ ହୁଏ ନାହିଁ ବୋଲି କହନ୍ତି, ଏହାର କାରଣ କ’ଣ ?
· ମନୁଷ୍ୟର ଖାଦ୍ୟନଳୀରେ ସିକମ ନ ଥାଏ | ତେଣୁ ସେଲ୍ୟୁଲୋଜଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ଆମ ଶରୀରରେ ସହଜରେ ହଜମ ହୁଏ ନାହିଁ | ତେଣୁ ଶାଗ ସହଜରେ ହଜମ ହୁଏ ନାହିଁ |
d) ଅଗ୍ନାଶୟ କେଉଁ ଅଂଶରେ ଥାଏ ? ଏହାର କାର୍ଯ୍ୟ କ’ଣ ?
· ପାକସ୍ଥଳୀରେ ଠିକ ତଳକୁ ଘିଅ ରଙ୍ଗର ଗ୍ରନ୍ଥି ଅଛି | ଏହାକୁ ଅଗ୍ନାଶୟ କୁହନ୍ତି |
· ଶ୍ଵେତସାର, ସ୍ନେହସାର,ପୁଷ୍ଟିସାର ଜାତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ହଜମ କରିବାରେ ଅଗ୍ନାଶୟ ରସ ସାହାଯ୍ୟ କରେ |
12. ‘କ’ ସ୍ତମ୍ଭରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ପରିପାକତନ୍ତ୍ରର ଅଂଶଗୁଡିକର ନାମ ସହିତ ‘ଖ’ ସ୍ତମ୍ଭରେ ଥିବା ସମ୍ପର୍କିତ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଯୋଡି ଲେଖ |
‘କ’ ‘ଖ’
ଲାଳଗ୍ରନ୍ଥି ଲାଳ ଅଂଶ କ୍ଷରଣ
ପାକସ୍ଥଳୀ ପାଚକ ରସ
ଯକୃତ ପିତ୍ତରସ କ୍ଷରଣ
କ୍ଷୁଦ୍ରାନ୍ତ୍ର ହଜମ କ୍ରିୟା ଶେଷ
ବୃହତନ୍ତ୍ର ଜଳ ଶୋଷଣ
13. ଶରୀରର କେଉଁ କେଉଁ ଅଂଶରେ ନିମ୍ନଲିଖିତ ଖାଦ୍ୟଗୁଡିକ ହଜମ ହୋଇଥାଏ ଲେଖ |
a) ଶ୍ଵେତସାର ଜାତୀୟ ଖାଦ୍ୟ – ପାଟି, କ୍ଷୁଦ୍ରାନ୍ତ୍ର
b) ପୁଷ୍ଟିସାର ଜାତୀୟ ଖାଦ୍ୟ – ପାକସ୍ଥଳୀ, କ୍ଷୁଦ୍ରାନ୍ତ୍ର
c) ଚର୍ବିଜାତୀୟ ଖାଦ୍ୟ – ଗ୍ରହଣୀ, କ୍ଷୁଦ୍ରାନ୍ତ୍ର
d) ସମସ୍ତ ଖାଦ୍ୟସାର – କ୍ଷୁଦ୍ରାନ୍ତ୍ର
14. ପରିପାକ ବିଭାଗର ବିଭିନ୍ନ ଅଂଶର ନାମ ଚିତ୍ରରେ ଦର୍ଶାଅ |
a) ମୁଖ ଗହ୍ଵର
b) ଖାଦ୍ୟନଳୀ
c) ପାକସ୍ଥଳୀ
d) କ୍ଷୁଦ୍ରାନ୍ତ୍ର
e) ବୃହତନ୍ତ୍ର
f) ମଳକୋଷ୍ଠ
g) ମଳଦ୍ଵାର
15. କହିଲେ କ’ଣ ବୁଝ ?
a) ହଜମ କ୍ରିୟା –
ଖାଦ୍ୟର ସରଳୀକରଣକୁ ହଜମକ୍ରିୟା କୁହାଯାଏ |
b) ଖାଦ୍ୟ ଗ୍ରହଣ –
ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବାକୁ ଖାଦ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କୁହାଯାଏ |
c) ଆତ୍ମିକରଣ –
ଭିଲିର ଉପସ୍ଥିତି ଯୋଗୁଁ ରକ୍ତକୈଶିକ ନଳୀଦ୍ଵାରା ଶୋଷିତ ଖାଦ୍ୟସାର ଶରୀରର ବିଭିନ୍ନ ଅଂଶକୁ ଯାଏ, ତାହାକୁ ଆତ୍ମିକରଣ କୁହାଯାଏ |
d) ଖାଦ୍ୟ ନିଷ୍କାସନ :-
ଖାଦ୍ୟର ଖଦଡ଼ା ଅଂଶ ମଳଦ୍ଵାର ଦେଇ ବାହାରକୁ ନିଷ୍କାସିତ ହୁଏ
e) ଦୁଧ ଦାନ୍ତ :-
ପିଲାମାନଙ୍କର ପ୍ରଥମ ଦାନ୍ତକୁ ଦୁଧଦାନ୍ତ କୁହାଯାଏ | ଏହା ଅସ୍ଥାୟୀ |
f) ସ୍ଥାୟୀ ଦାନ୍ତ :-
ଦୁଧଦାନ୍ତ ପଡିବା ପରେ ସେଠାରେ ଉଠିବା ଦାନ୍ତକୁ ସ୍ଥାୟୀ ଦାନ୍ତ କୁହାଯାଏ |
g) ପାକୁଳି କରିବା :-
ରୋମନ୍ଥନ ପ୍ରାଣୀମାନେ ଖାଇଥିବା ଖାଦ୍ୟକୁ ରୁମେନରୁ ପାଟିକୁ ଆଣି ଚୋବେଇ ଚୋବେଇ ଖାଇଥାନ୍ତି | ଏହାକୁ ପାକୁଳି କରିବା କୁହାଯାଏ |
16. କାରଣ ଦର୍ଶାଅ |
a) ଖାଇବା ପରେ ଦାନ୍ତ ଓ ପାଟି ସଫା କରିବା |
· ଖାଇବା ପରେ ପାଟି ଭିତରେ ଓ ଦାନ୍ତରେ ଲାଗିଥିବା ଖାଦ୍ୟକୁ କେତେକ କ୍ଷତିକାରକ ବ୍ୟାକ୍ଟେରିଆ ପଚାଇ ଅମ୍ଳ ସୃଷ୍ଟି କରନ୍ତି, ତାହା ଦାନ୍ତକୁ ନଷ୍ଟ କରିଥାଏ | ତେଣୁ ଖାଇବା ପରେ ଦାନ୍ତ ଓ ପାଟିକୁ ସଫା କରିବା ଆବଶ୍ୟକ |
b) ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା ସମୟରେ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ |
· ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା ବେଳେ କଥାବାର୍ତ୍ତା କଲେ ବେଳେବେଳେ ଖାଦ୍ୟ ଶ୍ଵାସନଳୀ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରବେଶ କରେ ; ଫଳରେ କଷ ହୁଏ | ତେଣୁ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା ବେଳେ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରିବା ଅନୁଚିତ୍ |
c) ମନୁଷ୍ୟ ସେଲ୍ୟୁଲୋଜ ଜାତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ସହଜରେ ହଜମ କରିପାରେ ନାହିଁ |
· ମନୁଷ୍ୟର ସିକମ ନ ଥିବାରୁ ସେଲ୍ୟୁଲୋଜ ଜାତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ସହଜରେ ହଜମ ହୁଏ ନାହିଁ | ସେଲ୍ୟୁଲୋଜ ଜାତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ସିକମ ମଧ୍ୟରେ ବ୍ୟାକ୍ଟେରିଆ ଦ୍ୱାରା ହଜମ ହୋଇପାରେ |
d) ଝାଡ଼ା ରୋଗୀକୁ ଅବହେଳା କରିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ |
· ଖାଦ୍ୟ ହଜମ ନ ହେଲେ କିମ୍ବା ବିଷାକ୍ତ ହେଲେ ଝାଡ଼ା ରୋଗ ହୋଇଥାଏ | ଝାଡ଼ା ହେଲେ ରୋଗୀ ଶରୀରରୁ ଜଳୀୟ ଅଂଶ କମିଯାଏ | ତେଣୁ ଝାଡ଼ା ରୋଗୀଙ୍କୁ ଅବହେଳା କରିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ | ଅବହେଳା ଫଳରେ ରୋଗୀ ମଧ୍ୟ ମୃତ୍ୟୁ ମୁଖରେ ପଡିପାରେe) ଖାଦ୍ୟକୁ ଆସ୍ତେ ଆସ୍ତେ ଚୋବାଇ ଖାଇବା |
· ଖାଦ୍ୟକୁ ଆସ୍ତେ ଆସ୍ତେ ଚୋବାଇ ଖାଇଲେ ଖାଦ୍ୟ ସହଜରେ ଗୁଣ୍ଡ ହୋଇଥାଏ ଏବଂ ହଜମ ପ୍ରକ୍ରିୟା ସହଜରେ ହୋଇପାରେ |
f) ମଣିଷ ଶରୀରରେ ଯଦି ଅଗ୍ନାଶୟ ନଥାନ୍ତା, ତେବେ କ’ଣ ହୋଇଥାନ୍ତା ?
- ମନୁଷ୍ୟ ଶରୀରରେ ଅଗ୍ନାଶୟ ନଥିଲେ ଅଗ୍ନାଶୟ ରସ କ୍ଷରଣ ହୋଇପାରନ୍ତା ନାହିଁ | ଫଳରେ ଶ୍ଵେତସାର, ସ୍ନେହସାର ଓ ପୁଷ୍ଟିସାର ଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ସରଳୀକରଣ ହୋଇପାରନ୍ତା ନାହିଁ | ତେଣୁ ଖାଦ୍ୟ ହଜମ ପ୍ରକ୍ରିୟା ବାଧାପ୍ରାପ୍ତ ହୁଅନ୍ତା l
Truly Indian Brand
Truly Indian Brand