- SCHOOL BOARDS
- BSE/CHSE ODISHA
- CLASS 6
- SCIENCE
- Odia Medium Class 6 Science Chapter 3 Khadya Padarthara Pariskarana (ଖାଦ୍ୟ ପଦାର୍ଥର ପରିଷ୍କରଣ) Notes
Odia Medium Class 6 Science Chapter 3 Khadya Padarthara Pariskarana (ଖାଦ୍ୟ ପଦାର୍ଥର ପରିଷ୍କରଣ) Notes
Language : Odia
LRNR provides this material totally free
Odia Medium Class 6 Science Chapter 3 Khadya Padarthara Pariskarana (ଖାଦ୍ୟ ପଦାର୍ଥର ପରିଷ୍କରଣ) Notes
ଖାଦ୍ୟ ପଦାର୍ଥର ପରିଷ୍କରଣ
ଖାଦ୍ୟ ପଦାର୍ଥର ପରିଷ୍କରଣ କ’ଣ ?
- ଆମେ ଯାହାସବୁ ଖାଇଥାଉ, କିମ୍ବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଖାଦ୍ୟ ପଦାର୍ଥରେ ଥିବା ଅନାବନା ଜିନିଷକୁ ବାହାର କରିବାକୁ ଖାଦ୍ୟର ପରିଷ୍କରଣ କୁହାଯାଏ |
- ତୁମେମାନେ ଦେଖିଥିବା ଦୋକାନରୁ ଆଣିଥିବା ଡାଲି, ଚାଉଳରେ ଆମର ଗୋଡି ମିଶିକି ଥାଏ |
- ତା’ ହେଲେ ଚାଉଳରୁ ଗୋଡି ଅଲଗା ନ କରିକି ତାକୁ ଆମେ ଖାଇପାରିବା କି ? ନା, କାରଣ ଗୋଡିକୁ ଆମେ ଖାଇପାରିବା ନହିଁ ଏହା ଯଦି ଆମ ଶରୀର ଭିତରକୁ ଚାଲିଯାଏ, ଆମେ ଅସୁସ୍ଥ ମଧ୍ୟ ହୋଇଯିବା |
- ତେଣୁ ରୋଷେଇ କରିବା ପୂର୍ବରୁ ସବୁବେଳେ ଖାଦ୍ୟ ପଦାର୍ଥରୁ ଅନାବନା ଜିନିଷକୁ ବାହାର କରି ଖାଦ୍ୟ ପଦାର୍ଥର ପରିଷ୍କରଣ କରାଯାଇଥାଏ |
- ତୁମ ବାହ୍ୟରେ କେତେଗୁଡିଏ ପ୍ରଣାଳୀ ଦେଇଛି ଯାହାକୁ ବ୍ୟବହାର କରିକି ଖାଦ୍ୟ ପଦାର୍ଥର ପରିଷ୍କରଣ କରିପାରିବା | ଚାଲ ସେଗୁଡିକ ପଢିବା |
ପୃଥକ କରିବାର ପ୍ରଣାଳୀ: -
1. ହାତରେ ବାଛିବା –
- ଏହି ପ୍ରଣାଳୀରେ ଆଙ୍ଗୁଠି ଦ୍ୱାରା ଧରି ହେଉଥିବା ପଦାର୍ଥକୁ ପୃଥକ୍ କରାଯାଇଥାଏ |
- ଖାଦ୍ୟ ଶସ୍ୟରୁ ଗୋଡି, ପଥର ଖଣ୍ଡ, କାଠି, କୁଟା ଇତ୍ୟାଦି ହାତରେ ବାଛି ଅଲଗା କରାଯାଏ |
2. ଚଲେଇବା –
- ଆକାରରେ ବଡ ସାନ ଥିବା ଦୁଇଟି କଠିନ ପଦାର୍ଥକୁ ଏହି ପ୍ରଣାଳୀରେ ପୃଥକ୍ କରାଯାଏ |
- ଏହି ପ୍ରଣାଳୀରେ ଚାଲୁଣିର ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ |
- କୁଣ୍ଡା, ଭଙ୍ଗା ଚାଉଳ, ସରୁବାଲି, ଧୂଳି ଆଦି ହାଲୁକା ପଦାର୍ଥକୁ ଚଳେଇ ଅଲଗା କରାଯାଏ |
3. ପାଛୁଡିବା ଓ ଉଡାଇବା –
- ଓଜନିଆ ପଦାର୍ଥରୁ ହାଲୁକା ପଦାର୍ଥକୁ ଏହି ପ୍ରଣାଳୀରେ ପୃଥକ କରାଯାଏ |
- କୁଲା ସାହାଯ୍ୟରେ ଖାଦ୍ୟ ପଦାର୍ଥକୁ ପାଛୁଡା ଯାଏ |
- କୁଣ୍ଡା, ପତର, ଅଗାଡି ଆଦି ହାଲୁକା ପଦାର୍ଥକୁ ପାଛୁଡିବା ବା ଉଡାଇବା ପ୍ରଣାଳୀରେ ଓଜନିଆ ପଦାର୍ଥ ଯେମିତିକି ଚାଉଳ, ବିରି, ମୁଗ ରୁ ଅଲଗା କରାଯାଏ |
- ଆଜିକାଲି ବିଦ୍ୟୁତ୍ ପଙ୍ଖା ସାହାଯ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଡା ଯାଉଛି |
4. ଆସ୍ରବଣ ଓ ଅବକ୍ଷେପଣ –
- ଜଳ ସହିତ ହାଲୁକା କଠିନ ପଦାର୍ଥକୁ ଅନ୍ୟ ଏକ ପାତ୍ରକୁ ଢାଳିବା ପ୍ରଣାଳୀକୁ ଆସ୍ରବଣ କୁହାଯାଏ |
- ତଳେ କଠିନ, ଓଜନିଆ ପଦାର୍ଥ ବସିଯିବା ପ୍ରାଣାଳୀକୁ ଅବକ୍ଷେପଣ କୁହାଯାଏ |
5. ପରୀକ୍ଷା :-
- ଗୋଟିଏ ଗ୍ଲାସରେ କିଛି ଚାଉଳ ନେଇ ପାଣି ମିଶାଇବା, କିଛି ସମୟ ପରେ ଦେଖିବା ଯେ ଉପରେ ଅଗାଡି ଓ କାଠିକୁଟା ସବୁ ଭାସୁଥିବା ଏବଂ ଏହାକୁ ଅନ୍ୟ ଏକ ପାତ୍ରକୁ ନିଗାଡି କାଠିକୁଟା ଅଲଗା କରିବାକୁ ଆସ୍ରବଣ କୁହାଯାଏ |
- ଏବଂ ତଳେ ଯାହା ବସିଯାଇଥିବା ଚାଉଳ କି ଗୋଡି ତାହାକୁ ଅବକ୍ଷେପଣ କୁହାଯାଏ |
5. ପରିସ୍ରବଣ –
- ତରଳ ପଦାର୍ଥରେ ରହିଥିବା ଅଦ୍ରବଣୀୟ କଠିନ ପଦାର୍ଥକୁ ପରିସ୍ରବଣ ପ୍ରଣାଳୀ ଦ୍ୱାରା ପୃଥକ୍ କରାଯାଏ |
- ଏହି ପ୍ରଣାଳୀରେ ଫିଲ୍ମର ପେପର ଏବଂ ବ୍ଳଟିଙ୍ଗ ପେପର ର ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ |
- ଉଦାହରଣ : - ଚାହାକୁ ଛାଣିକି ଚାହା ପତିକୁ ଅଲଗା କରିବା |
- ଗୋଟିଏ ଗ୍ଳାସ ନେବା ଏବଂ ସେଥିରେ କିଛି ଗୋଳିଆ ପାଣି ନେବା ଏବଂ ଆଉ ଗୋଟିଏ ଖାଲି ପାତ୍ର ନେବା |
- ତା’ ପରେ ଗୋଟିଏ ଷ୍ଟାଣ୍ଡ ନେବା ଏବଂ ଗୋଟିଏ ଫନେଲ ନେବା ଏବଂ ବ୍ଳଟିଙ୍ଗ ପେପର୍ କୁ ଫନେଲ୍ ଆକାରର କରିକି ସେଥିରେ ରଖିବା | ତା’ପରେ ସେହି ଗୋଳିଆ ପାଣିକୁ ଆସ୍ତେ ଆସ୍ତେ ଢାଳିବା | କିଛି ସମୟ ପରେ ଦେଖିବା କି ବ୍ଳଟିଙ୍ଗ୍ ପେପର୍ ସବୁ ଧୂଳି ଲାଗିଯାଇ ଏବଂ ପାଟରେ ପରିଷ୍କାର ପାଣି ଥିବ |
ଶସ୍ୟ ଅମଳ କରିବା –
a) ବିଲରେ ଧାନ ଅମଳ କରିବା ଦେଖିଛକି ? ବିଲରୁ ଧାନ କାଟି ଆଣିବା ପରେ ବିଡ଼ା ବାନ୍ଧି ଗଦାକରି ରଖାଯାଏ | କେତେକ ଅଞ୍ଚଳରେ ଧାନ ପେଣ୍ଡାଗୁଡିକୁ କେବଳ କାତି ଅଣାଯାଇଥାଏ | ଧାନ ନଡାରେ ରହିଥିଲେ ତାକୁ ଭଡି ବା ଘୋଡ଼ିଆ ସାହାଯ୍ୟରେ ପିଟାଯାଏ | ପେଣ୍ଡା କଟା ହୋଇ ଆସିଥିଲେ ବେଙ୍ଗଳା ସାହାଯ୍ୟରେ ଧାନ ଅମଳ କରାଯାଏ | ମୁଗ, ବିରି, କୋଳଥ ଆଦି ଶସ୍ୟ ମଧ୍ୟ ବେଙ୍ଗଳା ଦ୍ୱାରା ଅମଳ କରାଯାଏ
b) ବେଙ୍ଗଳା - ବାଡି ଗୋଟି ପୋତାହୋଇଥିବା ବା ମେରିଖୁଣ୍ଟ ଓ ତା’ ଚାରିପଟେ ବଳଦ ବୁଲୁଥିବା ଏବଂ ତଳେ କଟା ଧାନ ଥିବା |
c) ତଳେ ଧାନ ରହିଯାଏ ଏବଂ ଉପରେ କୁଟା ରହିଯାଏ |
Truly Indian Brand
Truly Indian Brand