• SCHOOL BOARDS
  • BSE/CHSE ODISHA
  • CLASS 6
  • SCIENCE
  • Odia Medium Class 6 Science Chapter 6 Bastu O Padarthara Paribartana ( ବସ୍ତୁ ଓ ପଦାର୍ଥର ପରିବର୍ତ୍ତନ ) Question & Answer

Odia Medium Class 6 Science Chapter 6 Bastu O Padarthara Paribartana ( ବସ୍ତୁ ଓ ପଦାର୍ଥର ପରିବର୍ତ୍ତନ ) Question & Answer

Language : Odia

LRNR provides this material totally free

Odia Medium Class 6 Science Chapter 6 Bastu O Padarthara Paribartana ( ବସ୍ତୁ ଓ ପଦାର୍ଥର ପରିବର୍ତ୍ତନ ) Question & Answer

ବସ୍ତୁ ଓ ପଦାର୍ଥର ପରିବର୍ତ୍ତନ



1.       ନିମ୍ନଲିଖିତ ପରିବର୍ତ୍ତନଗୁଡିକ ଭିତରୁ କେଉଁଟି ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତୀ ଓ କେଉଁଟି ଅପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତୀ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଲେଖ |


a)      ଫୁଲରୁ ଫଳ ହେବା | (ଅପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତୀ)


b)      ଲାଜକୁଳୀ ପତ୍ର ଆଘାତ ପାଇ ନଇଁଯିବା | ( ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତୀ )


c)       ଲୁହାରେ କଳଙ୍କି ଲାଗିବା | (ଅପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତୀ )


d)      ଲୁହା ଖଣ୍ଡକୁ ଚୁମ୍ବକରେ ପରିଣତ କରିବା | (ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତୀ )



2.       ନିମ୍ନୋକ୍ତ ପ୍ରକ୍ରିୟା ମଧ୍ୟରୁ କେଉଁଟି ଅସ୍ଥାୟୀ, ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତୀ, ଭୌତିକ ବା ରାସାୟନିକ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଲେଖ |


a)      କିରୋସିନର ଦହନ |  (ରାସାୟନିକ)


b)      କଳଙ୍କି ଲାଗି ଲୁହାକଣ୍ଟାର ବସ୍ତୁତ୍ୱରେ ବୃଦ୍ଧି  | (ରାସାୟନିକ )


c)       ବେଶୀ ବେଶୀ ଲୁଣ ଜଳରେ ଦ୍ରବୀଭୂତ କରାଇ ସଂତୃପ୍ତ ଦ୍ରବଣ ତିଆରି କରିବା ପ୍ରକ୍ରିୟା | (ଅସ୍ଥାୟୀ, ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତୀ ଓ ଭୌତିକ)


d)      ବୁଟକୁ ପାଣିରେ ବତୁରାଇ ଫୁଲାଇବା |(ରାସାୟନିକ)


e)      ଚୁମ୍ବକ ଦଣ୍ଡକୁ ଗରମ କରିବା |(ଭୌତିକ)



3.        

a)      ଲୁହାକଣ୍ଟାକୁ ଉତ୍ତପ୍ତ କରି ଲାଲ କରିବା କେଉଁ ପ୍ରକାର ପରିବର୍ତ୍ତନ ?


ଲୁହାକଣ୍ଟାକୁ ଉତ୍ତପ୍ତ କରି ଲାଲ କରିବା ଏକ ଭୌତିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ କାରଣ ଲୁହାକଣ୍ଟା ଥଣ୍ଡା ହେଲା ପରେ ପୁନର୍ବାର ପୂର୍ବ ଅବସ୍ଥାକୁ ଫେରିଆସେ |


b)      ଗୋଟିଏ ରାସାୟନିକ ଘଟିଲା ବୋଲି ଜାଣିବା କିପରି ?


ଯଦି ପରିବର୍ତ୍ତନଟି ସ୍ଥାୟୀ, ଅପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତୀ ଓ ଏକ ନୂତନ ପଦାର୍ଥ ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ, ତେବେ ପରିବର୍ତ୍ତନଟି ରାସାୟନିକ ବୋଲି ଜାଣିବ |


c)       ମିଶ୍ରଣକୁ ଜଳରେ ମିଳାଇ ସର୍ବତ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା କେଉଁ ପ୍ରକାର ପରିବର୍ତ୍ତନ ?


ମିଶ୍ରଣକୁ ଜଳରେ ମିଳାଇ ସର୍ବତ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଏକ ଅସ୍ଥାୟୀ, ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତୀ ଓ ଭୌତିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ |


4.        

a)      ତୁତିଆ ଜଳରେ ଦ୍ରବୀଭୂତ ହୁଏ | ଏହା ତାର କି ପ୍ରକାର ଗୁଣ ?


ତୁତିଆ ଜଳରେ ଦ୍ରବୀଭୂତ ହୁଏ | ଏହା ଏକ ଭୌତିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ |


b)      ଅତି ସଂତୃପ୍ତ ଦ୍ରବଣ କ’ଣ ?


ସଂତୃପ୍ତ ଦ୍ରବଣକୁ ଗରମ କଲେ, ତାହା ଆଉ କିଛି ଅଧିକ ଦ୍ରାବକୁ ଦ୍ରବୀଭୂତ କରିଥାଏ | ଏପରି ଭାବେ ଯେଉଁ ଦ୍ରବଣ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୁଏ ତାକୁ ଅତି ସଂତୃପ୍ତ ଦ୍ରବଣ କୁହାଯାଏ |


c)       ତାପର ପରିବର୍ତ୍ତନରେ ଦ୍ରବଣ କି ପ୍ରକାର ପ୍ରଭାବିତ ହୁଏ ?


ତାପ  ପାଇଲେ ଦ୍ରବଣୀୟତା ବଢେ ଓ ତାପ କମିଲେ ଦ୍ରବଣୀୟତା କମେ |



5.       ଜଳରେ ଦ୍ରବୀଭୂତ ନ ହେଉଥିବା ଚାରିଗୋଟି ପଦାର୍ଥର ନାମ ଲେଖ |

ବାଲି, ଗୋଡି, ତେଲ ଓ କାଚ ଇତ୍ୟାଦି |



6.       କାରଣ ଦର୍ଶାଅ |


a)      କ୍ଷୀର ଛିଣ୍ଡି ଛେନା ହେବା ଏକ ରାସାୟନିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ |


କ୍ଷୀର ଛିଣ୍ଡି ଛେନା ହେବା ଏକ ରାସାୟନିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ କାରଣ ପୁନର୍ବାର ଆମେ ଛେନାରୁ କ୍ଷୀର ପାଇପାରିବା ନାହିଁ |


b)      ଲୁଣକୁ ଗୁଣ୍ଡ କରିବା ଏକ ରାସାୟନିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ନୁହେଁ |

ଲୁଣକୁ ଗୁଣ୍ଡ କରିବା ଏକ ରାସାୟନିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ନୁହେଁ କାରଣ ଲୁଣ ଗୁଣ୍ଡ ହେଲେ କେବଳ ତାର ଅବସ୍ଥାରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସେ କିନ୍ତୁ କିଛି ନୂତନ ପଦାର୍ଥ ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ ନାହିଁ |


7.       ପାର୍ଥକ୍ୟ ଦର୍ଶାଅ |

 

a)      ଭୌତିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ :-


·         ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନରେ କୌଣସି ନୂତନ ପଦାର୍ଥ ଉତ୍ପନ୍ନ ହୁଏ ନାହିଁ |


·         ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଅସ୍ଥାୟୀ ଓ ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତୀ |


·         ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦ୍ଵାରା ପଦାର୍ଥର କେବଳ ଭୌତିକ ଧର୍ମ ଯଥା ଅବସ୍ଥା, ବର୍ଣ୍ଣ, ଗନ୍ଧ ଇତ୍ୟାଦିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଘଟିଥାଏ |


ରାସାୟନିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ :-


·         ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ନୂତନ ପଦାର୍ଥ ଉତ୍ପନ୍ନ ହୁଏ |


·         ଏହା ସ୍ଥାୟୀ ଓ ଅପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତୀ |


·         ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ନୂତନ ପଦାର୍ଥ ଉଭୟ ଭୌତିକ ଓ ରାସାୟନିକ ଧର୍ମଯୁକ୍ତ ହୋଇଥାଏ |


b)      ସଂତୃପ୍ତ ଦ୍ରବଣ :-


·         ଯେଉଁ ଦ୍ରବଣ ଅଧିକ ଦ୍ରାବ ଦ୍ରବୀଭୂତ କରିପାରେ ନାହିଁ, ସେଭଳି ଦ୍ରବଣକୁ ସଂତୃପ୍ତ ଦ୍ରବଣ କୁହାଯାଏ |


·         ତାପ ପ୍ରୟୋଗ କଲେ ଏହା ଅତି ସଂତୃପ୍ତ ଦ୍ରବଣରେ ପରିଣତ ହୋଇଥାଏ |


ଅତି ସଂତୃପ୍ତ ଦ୍ରବଣ :-


·         ଅଧିକ ଦ୍ରାବକୁ ଦ୍ରବୀଭୂତ କରିଥାଏ |


·         ଅଧିକ ଦ୍ରାବକୁ ପକାଇଲେ ଏହା ସଂତୃପ୍ତ ଦ୍ରବଣରେ ପରିଣତ ହୋଇଥାଏ |

Ratings
No reviews yet, be the first one to review the product.