- SCHOOL BOARDS
- BSE/CHSE ODISHA
- CLASS 6
- SCIENCE
- ଦ୍ଵିତୀୟ ଅଧ୍ୟାୟ : ଖାଦ୍ୟର ଶ୍ରେଣୀବିଭାଗ
- Khadyara Sreni Bibhaga ( ଖାଦ୍ୟର ଶ୍ରେଣୀ ବିଭାଗ ) Class 6 Science Chapter 2 Question & Answer
Khadyara Sreni Bibhaga ( ଖାଦ୍ୟର ଶ୍ରେଣୀ ବିଭାଗ ) Class 6 Science Chapter 2 Question & Answer
Language : Odia
Odia Medium Class 6 Science Chapter 2 Khadyara Sreni Bibhaga ( ଖାଦ୍ୟର ଶ୍ରେଣୀ ବିଭାଗ ) Question & Answer
1. ଦିଆଯାଇଥିବା ଖାଦ୍ୟ ତାଲିକାରୁ କେଉଁଟି କେଉଁ ଶ୍ରେଣୀର ଖାଦ୍ୟ ଚିହ୍ନଟ କରି ସପୃକ୍ତ କୋଠରୀରେ ଲେଖ |
(ବରକୋଳି, ଘିଅ, ଚୁନାମାଛ, ଅଁଳା, କାଙ୍କଡ, ଶୁଖୁଆ, ଶାଗ, ବଡ଼ମାଛ, ମାଂସ, ଅଣ୍ଡା, ମାଣ୍ଡିଆ, ଛତୁ, ଚିନାବାଦାମ, ମୁଢି, ଛତୁଆ, ନଡିଆ, ସମୁଦ୍ର ମାଛ, ପିଜୁଳି, କମଳା, ପାଳଙ୍ଗ ଶାଗ, ଗାଜର, ପାଚିଲା ଆମ୍ବ, ମୂଳା, ଅଟା)
ଉତ୍ତର :
ଶ୍ଵେତସାର ( ମାଣ୍ଡିଆ, ମାଂସ, ଛତୁଆ, ଅଟା )
ପୁଷ୍ଟିସାର ( ବଡ଼ମାଛ, ଘିଅ, ଅଣ୍ଡା, ଶୁଖୁଆ, ଛତୁ )
ସ୍ନେହସାର ( ନଡିଆ, କମଳା, ଚିନାବାଦାମ )
ଭିଟାମିନ ( ଅଁଳା, ଚୂନା ମାଛ, ପିଜୁଳି, ଆମ୍ବ, ଗାଜର, ବରକୋଳି )
ଖଣିଜ ଲବଣ ( ସମୁଦ୍ର ମାଛ, ମୁଢି, ପାଳଙ୍ଗ ଶାଗ )
2. କେଉଁଗୁଡିକ ଠିକ, √ ଚିହ୍ନ ଦେଇ ଦର୍ଶାଅ |
a) ସୂର୍ଯ୍ୟ କିରଣରେ ଭିଟାମିନ ‘d’ ଥାଏ |√
b) ଅଁଳାରେ ଭିଟାମିନ ‘c’ ଥାଏ |√
c) ଶୁଖୁଆରେ ଅଧିକ ସ୍ନେହସାର ରହିଛି | X
d) ସୁଷମ ଖାଦ୍ୟ ଶରୀରର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରେ |√
e) ‘ରକ୍ତହୀନତା’ ହୋଇଥିଲେ ସମୁଦ୍ର ମାଛ ଖାଇବା ଉଚିତ | X
f) ଭିଟାମିନ – k ସଜନା ଛୁଇଁରେ ମିଳେ ନାହିଁ | √
g) ଅନ୍ଧାରକଣା ଭୋଗୁଥିବା ବ୍ୟକ୍ତି ଗାଜର ଖାଇବା ଅନୁଚିତ | X
h) କ୍ଷୀରରେ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ଭିଟାମିନ ଥାଏ | X
3. ଦୁଇଟି ବା ତିନୋଟି ବାକ୍ୟରେ କାରଣ ଲେଖ |
a) ଖାଦ୍ୟରେ ତନ୍ତୁଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ରହିବା ଆବଶ୍ୟକ |
ଉ : ତନ୍ତୁ ଶରୀର ପାଇଁ ଏକ ପୋଷକ ନହେଲେ ମଧ୍ୟ ଏହା ଖାଦ୍ୟନଳୀରୁ ମଳ ବାହାର କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ | ତେଣୁ ଖାଦ୍ୟରେ ତନ୍ତୁଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ରହିବା ଆବଶ୍ୟକ |
b) ଆମିଷ ଖାଉନଥିବା ପିଲା ଅଧିକ ପରିମାଣର କ୍ଷୀର, ଡାଲି, ବାଦାମ ଖାଇବା ଆବଶ୍ୟକ |
ଉ : ଯେଉଁମାନେ ଆମିଷ ଖାଇନଥାନ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ଶରୀରରେ ପୋଷକ ପୂରଣ ପାଇଁ ସେମାନେ କ୍ଷୀର, ଡାଲି, ବାଦାମ ଖାଇବା ଆବଶ୍ୟକ କାରଣ ଏହିସବୁ ଖାଦ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ ପୁଷ୍ଟିସାର ଏବଂ ସ୍ନେହସାର ଥାଏ |
c) ଚକ୍ରଧରକୁ ଅନ୍ଧାରରେ ଦେଖାଯାଉନାହିଁ |
ଉ : ଚକ୍ରଧରକୁ ଅନ୍ଧାରରେ ଦେଖାଯାଉନାହିଁ କାରଣ ତାକୁ ଅନ୍ଧାରକଣା ରୋଗ ହୋଇଛି | ତେଣୁ ସେ ଭିଟାମିନ A ଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା ଆବଶ୍ୟକ | ଭିଟାମିନA ଅ ଭାବରେ ଅନ୍ଧାରକଣା ରୋଗ ହୋଇଥାଏ |
d) ପିଲାମାନଙ୍କର ପୁଷ୍ଟିସାର ଜାତୀୟ ଖାଦ୍ୟର ଆବଶ୍ୟକତା ବେଶୀ |
ଉ : ପିଲାମାନଙ୍କର ପୁଷ୍ଟିସାର ଜାତୀୟ ଖାଦ୍ୟର ଆବଶ୍ୟକତା ବେଶୀ କାରଣ ପୁଷ୍ଟିସାର ପିଲାମାନଙ୍କ ଶରୀର ବୃଦ୍ଧିରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ ଏବଂ ଏହା ଅଭାବରେ ମଧ୍ୟ ପିଲାମାନଙ୍କୁ କ୍ୱାସିଓକର ରୋଗ ହୋଇଥାଏ |
e) ପାହାଡିଆ ଅଞ୍ଚଳର ଲୋକମାନଙ୍କର ଗଳଗଣ୍ଡ ରୋଗ ହେବାର ସମ୍ଭାବନା ଅଧିକ |
ଉ : ପାହାଡିଆ ଅଞ୍ଚଳର ଲୋକମାନେ ଠିକ ଭାବରେ ଆୟୋଡିନଯୁକ୍ତ ଲବଣ ଥିବା ଖାଦ୍ୟ ପାଇପାରନ୍ତି ନାହିଁ | ତେଣୁ ସେମାନଙ୍କୁ ଗଳଗଣ୍ଡ ରୋଗ ହେବାର ସମ୍ଭାବନା ଅଧିକ ଥାଏ |
4. ତଳେ ଦିଆଯାଇଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ପୋଷକ ପାଇଁ ଦୁଇଟି ଖାଦ୍ୟ ପଦାର୍ଥର ନାମ ଲେଖ |
a) ପୁଷ୍ଟିସାର – ଡାଲି, ଛତୁ
b) ଭିଟାମିନ – ‘c’ – ଟମାଟୋ, କମଳା
c) ଖଣିଜ ଲବଣ – ଶାଗ, ସମୁଦ୍ର ମାଛ
5. ଶରୀରରେ କେଉଁଟି ନ ଥାଏ ?
a) ଖଣିଜ ଲବଣ
b) ତନ୍ତୁ
c) ଭିଟାମିନ
d) ସ୍ନେହସାର
6. ଯଦି ସବୁ ଗାଈ ଓ ମଇଁଷି ଲୋପ ପାଇଯାନ୍ତି ତାହେଲେ କ୍ଷୀର, ଦହି, ଘିଅ, ଛେନା ବ୍ୟତୀତ ଆଉ ଯେଉଁସବୁ ଖାଦ୍ୟ ପଦାର୍ଥ ମିଳିବ ନାହିଁ, ସେହି ମଧ୍ୟରୁ ଦୁଇଟିର ନାମ ଲେଖ |
ଉଦାହରଣ – ରାବିଡି, ପେଡା
7. ଗୋଟିଏ ବର୍ଦ୍ଧିଷ୍ଣ ଶିଶୁର ଓ ଜଣେ ବୃଦ୍ଧର ଖାଦ୍ୟର ଆବଶ୍ୟକତା ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ପାର୍ଥକ୍ୟ ଯୁକ୍ତି ସହ ସଂକ୍ଷେପରେ ଲେଖ |
ଶିଶୁ :
. ଗୋଟିଏ ଶିଶୁର ଶରୀର ବୃଦ୍ଧିରେ ପୁଷ୍ଟିସାର ଜାତୀୟ ଖାଦ୍ୟର ଆବଶ୍ୟକତା ଅଧିକ ଥାଏ |
. ପିଲାମାନଙ୍କ ଦାନ୍ତ ଏବଂ ହାଡ ଶକ୍ତ ହେବାପାଇଁ କ୍ୟାଲସିୟମ ଅଧିକ ଆବଶ୍ୟକ ହୋଇଥାଏ |
ବୃଦ୍ଧ :
. ବୃଦ୍ଧ ଲୋକମାନଙ୍କ ଶରୀର ବୃଦ୍ଧି ବୟସ କ୍ରମେ କ୍ରମେ ପାଇଥାଏ |
. ତେଣୁ ସେମାନଙ୍କ ଶରୀର ପାଇଁ ସରଳ ଏବଂ ଅଳ୍ପ ପୋଷକ ଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକ ହୋଇଥାଏ |